Gamla tre kronor brann, det nya vittrar.

Aftonbladet uppmärksammar det faktum att den sista stora symbolen för monarkin, Stockholms slott vittrar sönder så till den milda grad att man måste baka in denna pampiga skapelse i skyddsnät.



7maj 1697 brann det gamla tre kronor och totalförstördes tillsammans med stora historiska värden vilket föranledde byggandet av det nuvarande.
Tessin d.ä var den arktekt som påbörjade det i europa för sin tid gigantiska byggprojekt som sedermera skulle ta så pass lång tid att Tessin d.y slutförde och också blev den som till största del fått äran av att ritat Stockholms slott.
Efter årtionden av kritik och besparingar har kungahuset levtett liv i skymundan, vilket troligen också lett till eftersatt underhåll av slottet, NU kommer man på att slottet är kört i båtten så till den grad att man behöver minst 220miljoner kronor till restaurering.
Man har nu lämnat in en begäran om detta stora belopp och nu skall beyrokratins maskineri mala långsamt som sig bör, under tiden vittrar slottet vidare under sin "slöja".
För mig är det synnerligen märkligt att man alls skall behöva krusa för pengar till detta ändamål, är slottet i sådant behov av renovering så skall det ju bara vara att skramla igång maskineriet och begära in anbud från de stora bolagen och omgående starta projektet.
Tessin snurrar nog som en propeller i graven i förskräckelse över att hans och hans fars projekt skall falla sönder som en gammal bortglömd rivningskåk.
Givetvis skall man vara försiktig med pengar, men det finns saker som skall debatteras och saker som skall gå till aktivitet direkt, slottet är ett sådant.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0